Yapay zeka şirketleri büyük değer kaybetti

Dünyanın En Değerli Yapay Zeka Şirketi: Apple

Bu yılın ilk çeyreğinde dünyanın en değerli yapay zeka şirketleri arasında Apple, küresel çip üreticisi Nvidia ve Microsoft’un önünde yer alarak 3.27 trilyon dolarla dünyanın en değerli şirketi olarak liderliğini sürdürdü.

Sıralamada Microsoft 2.8 trilyon dolarla ikinci sırayı alırken, Nvidia 2.68 trilyon dolarla üçüncü sırada yer aldı.

Listede sıralı olarak Alphabet (Google) 1.9 trilyon dolarla, Meta Platforms 1.5 trilyon dolarla, Tesla 848 milyar dolarla, Oracle 395 milyar dolarla, IBM 226 milyar dolarla, Palantir 201 milyar dolarla ve Adobe 164 milyar dolarla yer aldı.

Adobe Geçen Yıl Yapay Zeka Devleri Arasında Değer Kaybetti

Yapay zeka devleri 2024’te olumlu bir performans gösterdi. Bu dönemde Nasdaq 100 endeksi, yapay zeka yatırımları ve güçlü teknoloji bilançolarıyla yükseldi. Yapay zeka şirketleri gelirlerindeki artışla öne çıktı. Teknoloji sektöründeki yenilikler de Nasdaq’ın performansına etki etti.

Geçen yıl, Adobe haricinde yapay zeka devleri değer kazandı. Palantir %340, Nvidia %171, Meta Platforms %65, Tesla %63, Oracle %58, Alphabet %35, IBM %34, Apple %30, Microsoft %12 değer kazanırken, Adobe %25.5 değer kaybetti.

Yapay Zeka Devleri Arasında Yalnızca 2 Şirket Değer Kazandı

Yılın ilk çeyreğinde, yüksek faiz beklentileri ve rekabet endişeleriyle birlikte Nasdaq 100 endeksi ve yapay zeka şirketleri dalgalı bir seyir izledi. Makroekonomik veriler ve Fed’in faiz politikaları satış baskısına neden oldu. Çin merkezli DeepSeek’in düşük maliyetli yapay zeka modeli de piyasada endişelere yol açtı.

İlk çeyrekte, Palantir %14, IBM %11 değer kazanırken, Tesla %35, Alphabet ve Nvidia %18, Oracle %15, Adobe %13.3, Apple %13, Microsoft %10, Meta Platforms %1.5 değer kaybetti.

“Yapay Zeka Kalıcı Bir Devrimdir”

Berenberg Kıdemli Ekonomisti Dr. Felix Schmidt’e göre, yapay zeka gelecekte ekonomik yapıları dönüştürecek. Şu anda, çip üreticileri ve yazılım geliştiricileri bu dönemden faydalanıyor. Ancak, gelecekte daha fazla sektör yapay zekayı kullanarak verimliliğini artırabilir.

Schmidt, Trump’ın politikalarının piyasaları etkilediğini ve ABD’li teknoloji devlerinin hakimiyetinin zorlanabileceğini belirtti. Yeni teknolojilerin gelişi rekabeti artırabilir.

“Küresel Ekonomiye Daha Fazla Zarar Vermemeli”

Dr. Felix Schmidt’e göre, Trump’ın gümrük tarifeleri politikaları küresel ekonomiyi olumsuz etkileyebilir. Ekonomik ve siyasi istikrarın devam etmesi gerekiyor. Schmidt, yapay zekanın piyasalar üzerindeki etkisinin devam edeceğini vurguluyor.

Related Posts

Bilim dünyasını karıştıran ışık: İnsan beyninin geceleri parladığı ortaya çıktı

İnsan beyni, içten içe ışık saçıyor! Bilim insanları, beynin kendiliğinden yaydığı bu gizemli ışığın kaynağını ve anlamını çözmeye çalışıyor. Bu keşif, nörolojik hastalıkların tedavisi için umut olabilir.

Sorunlu kablosuz kulaklığı çöpe atmayın: İşte çözüm önerileri

Müzik dinlerken, dizi izlerken ya da toplantıdayken bir anda kesilen sesler, kopan bağlantılar ya da sadece bir kulaklıktan gelen cılız bir tını… Tüm bu sorunlar, kablosuz kulaklık konforunun görünmeyen yüzünü oluşturuyor.

Siber güvenlik alarmı: Yüzlerce yazıcı tehdit altında

Siber güvenlik kuruluşu Rapid7 tarafından yapılan kapsamlı bir araştırma, Brother, Fujifilm, Ricoh, Toshiba ve Konica Minolta gibi önde gelen markaların toplamda 748 çok fonksiyonlu yazıcı, tarayıcı ve etiket yazıcısında sekiz kritik güvenlik açığı …

Tarihi değiştirebilecek keşif! Alkolle kaplı yıldız sistemi…

Dünyadan yaklaşık 330 ışık yılı uzaklıktaki genç bir yıldızın çevresinde alkol izlerine rastlandı. Methanol (metil alkol) ve nadir izotoplarının tespit edilmesi, Dünya’daki yaşamın yapı taşlarının nasıl oluştuğuna dair yeni ipuçları sunabilir.

7’li Ragbi Milli Takımları Kişinev’de sahne alacak

Moldova’daki 2025 Avrupa Trophy Serisi’nin 2. ayağında Türkiye 7’li Ragbi Kadın ve Erkek Milli Takımları mücadele edecek.

Mayıs’ta 210 binin üzerinde taşıt trafiğe çıktı

Mayıs ayında 210 bin 295 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Trafiğe kayıtlı toplam taşıt sayısı Mayıs ayı sonu itibarıyla 32 milyon 182 bin 121 oldu.