Türkiye’nin, ‘Büyük sessizliği’ mi yoksa ‘Büyük çaresizliği’ mi?

Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez: “Türkiye’de Büyük Sessizlik Kuramı”

Eski Hazine Müsteşarı ve iktisatçı Mahfi Eğilmez, ülkenin ekonomik durumuna ilişkin çarpıcı bir yazı kaleme aldı. Eğilmez, kendi web sitesinde yayınladığı “Büyük Sessizlik Kuramı” başlıklı yazısında Türkiye’deki ekonomik bozulmanın halk tarafından neden sessizce kabul edildiğini irdeledi.

İktisatçı Eğilmez, evrende var olabilecek diğer uygarlıklarla iletişimin olmamasını ele alan Fermi Paradoksu’nu Türkiye’deki ekonomik sorunlara benzetti. Fermi Paradoksu’nda uygarlıklar arası iletişim eksikliği olarak tanımlanırken, Eğilmez Türkiye’deki ekonomik ve sosyal sorunlara da dikkat çekti.

Eğilmez, Türkiye’deki gelir dağılımının bozulması ve orta sınıfın yok olmasının yanı sıra ülkenin farklı gelir seviyelerindeki insanların durumunu karşılaştırdı. Özel okul ücretlerinin Avrupa ülkelerine göre Türkiye’de çok daha yüksek olduğuna vurgu yaptı. Ayrıca Türkiye’de kiralar, otomobil fiyatları ve gıda maddelerinin Avrupa ve dünya ortalamalarının üzerinde olduğunu belirtti.

Eğilmez, Türkiye’deki ekonomik tabloya ses çıkaranların az olduğunu ve genel eğilimin uyum sağlama olduğunu ifade etti. Avrupa’dan gelen itirazlara karşın, diğer ülkelerde insanların sessiz kaldığını belirtti. Yazısını, Türkiye’deki ekonomik durumu “Büyük sessizlik kuramı bizim buralarda böyle işliyor.” diyerek sonlandırdı.

Related Posts

Türk-İş Genel Başkanı Atalay’dan hükümete hodri meydan: ‘Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz?’

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin sert ifadelerle hükümete yüklendi. Atalay, “Şu anda 14-15 fabrika olmasaydı şekeri üç misli, beş misli fiyata yiyecektik. Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz? Yapamazsınız!” diyerek uyarıda bulundu.

2024 yılında 1,5 milyon Türk vatandaşı komşuyu seyahat etti

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “2024 yılında 710 bin Yunan vatandaşı Türkiye’yi ziyaret etti. Buna karşılık yaklaşık 1,5 milyon Türk vatandaşı Yunanistan’a seyahat etti.” dedi. İTO’da düzenlenen Türk-Yunan İş Forumu’nda konuşan …

Bugün kritik gün: Piyasalar ABD-Çin görüşmelerine odaklandı

Bugün İsviçre’de yapılacak olan ABD-Çin müzakereleri öncesi küresel piyasalar karışık seyrediyor.

e-Devlet’ten kira sözleşmeleri için yeni dönem: Kullanıma açıldı!

Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden hazırlanmasına ilişkin hizmetin bugün itibarıyla emlakçıların da kullanımına açıldığını belirterek, “Gayrimenkul sahipleri, emlak danışmanına Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün sisteminden yetki verebilecek. Emlak danışmanı da aldığı yetkiyle, kontratı kiracı adayına elektronik ortamda ulaştırabilecek.” dedi.

TÜİK, mart ayı sanayi üretim verilerini açıkladı

Türkiye ekonomisinin öncü göstergelerinden biri olan sanayi üretiminde, mart ayında toparlanma sinyalleri geldi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, sanayi üretimi mart ayında bir önceki aya göre %3,4, bir önceki yılın aynı …

Avdagiç’ten ‘belirsizlik’ uyarısı: Türkiye hazırlıklı olmalı

İstanbul Ticaret Odası’nın mayıs ayı Meclis toplantısında konuşan Avdagiç, küresel şirketlerin, jeopolitik gerilimler, pandeminin ardından değişen tedarik zinciri yapısı ve Çin’in içine dönük politikaları nedeniyle alternatif yatırım bölgelerine …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir