Romatizmanız baharla alevleniyorsa nedeni bu olabilir!

Romatizmal Hastalıklar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Soner Şenel, romatizmal hastalıkların genel olarak hem halk arasında hem de hekimler arasında yeterince bilinmediğine dikkat çekiyor. Romatizmanın, halk arasında yaşlılarda görülen ve genellikle eklem veya diz ağrısı olarak algılandığını belirten Şenel, aslında hastalığın çocukluktan başlayarak pek çok organı etkileyebildiğini vurguluyor.

Şenel, hastalık belirtileri gösteren kişilerin bir kısmının romatoloji uzmanına yönlendirilmesi gerektiğini ve bu durumun daha etkili bir tedavi süreci sağladığını ifade ediyor. Romatizmal hastalıkların sadece eklem hastalığı olmadığını belirten Şenel, kalp, beyin, göz, deri, kıkırdak, iç organlar, bağırsak, böbrek, karaciğer, kan hücreleri ve kemik iliğini de olumsuz etkileyebileceğini söylüyor.

Vücudun romatizmaya alerjik bir tepki verdiğini belirten Şenel, bu tepkinin genellikle sigara, viral enfeksiyonlar veya mevsim geçişleri gibi faktörler tarafından tetiklendiğini açıklıyor. Mevsim geçişlerinde ve yağmurlu havalarda hastaların şikayetlerinin arttığına işaret eden Şenel, özellikle bu dönemlerde hastaların şikayetlerinin artış gösterdiğini belirtiyor.

Romatizmal hastalıklara her geçen gün yeni hastalıkların eklendiğini ve 300’ün üzerinde romatizmal hastalık olduğunu söyleyen Şenel, birçok romatizmal hastalığın tedavisinin bulunduğunu da ekliyor. Romatizmanın genetik ve otoimmün nedenlerle ortaya çıkabileceğini belirten Şenel, romatizmanın çocukluktan itibaren görülebileceğinin altını çiziyor.

Related Posts

102 yaşındaki bilim insanı, uzun ömrünü genlere değil bu kurala borçlu

Genetik faktörlerin uzun yaşam üzerindeki etkisi sıkça tartışılırken, 102 yaşındaki bilim insanı kendi ömrünü genlerine değil, uyguladığı özel bir kurala borçlu olduğunu söylüyor. Yıllardır bilim dünyasında aktif olan ve sağlığını koruyarak üretkenliğini sürdüren bu uzman, yaşlanmaya dair geleneksel yaklaşımlara meydan okuyan bir yaşam tarzı benimsediğini belirtiyor.

Sıklıkla teşhis edilemiyor, yanlış anlaşılıyor… Göründüğünden çok daha yaygın

Fonksiyonel nörolojik bozukluk (FND), ciddi nörolojik semptomlara yol açmasına rağmen sıklıkla teşhis edilemeyen ve yanlış anlaşılan bir hastalık olarak dikkat çekiyor. Hareket kaybı, konuşma güçlüğü, yürüme zorluğu gibi belirtilerle kendini gösteren bu durum, bazen yanlışlıkla psikolojik bir sorun olarak değerlendirilerek hastaların ciddiye alınmamasına neden olabiliyor.

Uzmanlar uyardı: Hareketsiz yaşam tarzı sigara kadar zararlı

Sürekli oturmanın sağlığınıza verebileceği zarar, düşündüğünüzden çok daha büyük. NYU Langone’dan kardiyolog Stephen Williams’a göre, hareketsiz bir yaşam tarzı sigara kullanımı kadar tehlikeli.

Havalar ısındı, kene korkusu başladı: Erken belirti hayat kurtarıyor

Uzmanlar, yaz aylarında artan kene vakalarına karşı uyarıyor: Ateş, morluk ve diş eti kanaması gibi belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor.

Pirinç tüketiminde tehlike: Arsenik seviyeleri yükseliyor!

Dünyadaki milyarlarca insan için temel bir besin kaynağı olan pirinç hakkında yapılan yeni bir çalışma, iklim değişikliğinin bu tahıl içindeki arsenik seviyelerini artırabileceğini öne sürüyor.

Kusma, kanama ve karın şişliğiniz varsa dikkat!

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alper Sözütek, dünyada 3’üncü sıklıkta görülen kolorektal kanser vakalarının bölgede 20’li yaşlara kadar indiğine dikkati çekip, “Tuvalet alışkanlığında değişiklik, bulantı, kusma, kanama, karın şişliği gibi durumlar bir anda beliriyorsa ve özellikle 40 yaş üzerindeyseniz; kolorektal kanser ön tanısına sahipsiniz diyebilirim” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir