Ramazanda mide için ‘korse’ uyarısı

Ramazanda Reflüden Korunmanın Yolları

Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Deniz Armağan Deniz, ramazan ayında oruç tutarken sindirim sistemi ve mide sağlığı konusunda uyarılarda bulundu. Dr. Deniz’e göre, ramazan ayında reflü şikayetlerinde doğal olarak bir artış görülüyor ve polikliniklere başvuruda bir artış yaşanıyor.

Dr. Deniz, iftarda fazla yemek yemenin ve özellikle acı, baharatlı, yağlı gıdalar tüketmenin reflü semptomlarını artırdığını belirtiyor. Bu nedenle, reflü hastalarına bu tür gıdalardan uzak durmalarını öneriyor. İftarda porsiyonların küçültülmesi, çorbayla başlanması ve daha hafif yemeklerin tercih edilmesi reflü semptomlarını azaltabilir.

Dr. Deniz, sahurda erken yatmanın mide için zararlı olduğunu vurgulayarak, en az 2 saat boyunca mideyi ayakta tutmanın gerekliliğine dikkat çekiyor. Ayrıca, sahurda çok yemek yemenin ve sonra hemen yatmanın da reflüyü artırabileceğini belirtiyor.

Bunun yanı sıra, iftardan sonra bol su içmek, lifli gıdalarla beslenmek, fazla yağlı ve karbonhidratlı gıdalardan kaçınmak, spor yapmak ve sigara kullanmamak da sindirim sistemi sağlığını korumak için önemli adımlar olarak öne çıkıyor.

Ramazan ayında mide ve sindirim sistemi rahatsızlıklarını önlemek için Dr. Deniz’in önerilerini dikkate almak, sağlıklı bir oruç tutmanın ve sindirim sorunları yaşamamanın anahtarını oluşturuyor.

Related Posts

Baharda ortaya çıkan 1 numaralı cilt bakım hatası! DNA bile bozuluyor

Yaz gelmeden önce cildinizi yaza hazırlamak ve henüz güneşlenmeden önce hafif bir bronzluk elde etmek isteyebilirsiniz. Herkes güneşe maruz kalmaya yavaş yavaş alışmanın cildi ani yanıklardan kurtarabileceğini düşünse de bu aslında büyük bir yanılgıdır. Güneşlenme mevsimi gelmeden çeşitli yöntemlerle elde edilmiş bronzluğun güneş yanığına karşı koruma sağladığı fikri bir efsaneden başka bir şey değil. Baharda ortaya çıkan ve hemen hemen herkesin yaptığı cilt bakım hatası!

Romatizmanız baharla alevleniyorsa nedeni bu olabilir!

Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Soner Şenel, mevsim geçişlerinde ve yağışlı havalarda romatizmal hastalıklarda artış yaşandığını belirtti. İşte iltihaplı romatizmanın bu dönemlerde neden tetiklendiğine dair önemli bilgiler…

102 yaşındaki bilim insanı, uzun ömrünü genlere değil bu kurala borçlu

Genetik faktörlerin uzun yaşam üzerindeki etkisi sıkça tartışılırken, 102 yaşındaki bilim insanı kendi ömrünü genlerine değil, uyguladığı özel bir kurala borçlu olduğunu söylüyor. Yıllardır bilim dünyasında aktif olan ve sağlığını koruyarak üretkenliğini sürdüren bu uzman, yaşlanmaya dair geleneksel yaklaşımlara meydan okuyan bir yaşam tarzı benimsediğini belirtiyor.

Sıklıkla teşhis edilemiyor, yanlış anlaşılıyor… Göründüğünden çok daha yaygın

Fonksiyonel nörolojik bozukluk (FND), ciddi nörolojik semptomlara yol açmasına rağmen sıklıkla teşhis edilemeyen ve yanlış anlaşılan bir hastalık olarak dikkat çekiyor. Hareket kaybı, konuşma güçlüğü, yürüme zorluğu gibi belirtilerle kendini gösteren bu durum, bazen yanlışlıkla psikolojik bir sorun olarak değerlendirilerek hastaların ciddiye alınmamasına neden olabiliyor.

Uzmanlar uyardı: Hareketsiz yaşam tarzı sigara kadar zararlı

Sürekli oturmanın sağlığınıza verebileceği zarar, düşündüğünüzden çok daha büyük. NYU Langone’dan kardiyolog Stephen Williams’a göre, hareketsiz bir yaşam tarzı sigara kullanımı kadar tehlikeli.

Havalar ısındı, kene korkusu başladı: Erken belirti hayat kurtarıyor

Uzmanlar, yaz aylarında artan kene vakalarına karşı uyarıyor: Ateş, morluk ve diş eti kanaması gibi belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor.