Kene ısırığına karşı kıyafet rengi uyarısı!

Doğa Yürüyüşlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler: Keneler

Sıcak hava, doğa tutkunlarını keyifli yürüyüşlerden potansiyel bir sağlık tehlikesi olan kenelere karşı uyarıyor.

Bu küçük parazitler, uzun otlar ve çalılıklarda sessizce bekleyerek konaklarına yapışarak ciddi enfeksiyonlara neden olabilirler.

Kenelerin giysi ve deride kolayca fark edilebilmesi, korunmanın ilk adımıdır. Koyu renkli kıyafetler, parazitin üzerinizde kalıp kalmadığını gizlerken, açık tonlar keneyi hemen fark edilir hâle getirir.

Sağlık uzmanları, açık renkli uzun kollu gömlek ve pantolon, çorap içerisine sokulmuş paçalar ile kapalı ayakkabının, parazitin vücuda erişimini büyük ölçüde engellediğini belirtmektedir.

Keneler genellikle gözden uzak, nemli ortamları tercih ederler. Bu nedenle patikanın ortasında yürümek, çalılıklara temas etmemek ve çimenli zeminde oturmaktan kaçınmak faydalı olacaktır.

Doğadan döndüğünüzde kıyafetlerinizi değiştirmeden önce dikkatlice sallayarak kontrol edin, bedeninizi ve evcil hayvanlarınızı kene aranabilecek “sıcak noktalar”—kasık, koltuk altı, saç derisi, diz arkası—şeklinde inceleyin.

Bir kene cildinizde tespit edildiğinde, en kısa sürede ince uçlu cımbızla başına yakın bir noktadan nazikçe yukarı çekerek çıkarın. Yüzeyi sabun ve suyla yıkayıp dezenfekte edin; kene üzerine yağ, alkol veya kimyasallar uygulamaktan kaçının.

Isırıktan sonra ateş, halsizlik, kızarıklık veya deride yayılan kızarıklıklar fark ederseniz, vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurun.

Bir kene ısırığı her zaman ölümcül olmasa da Lyme hastalığı, kene kaynaklı ensefalit, babesiosis ve benekli ateş gibi ciddi enfeksiyonlara yol açabilir. Kırım-Kongo kanamalı ateşi nadiren görülen daha ciddi bir risk olarak listelenir.

Uzmanlar, “Doğada vakit geçirirken basit önlemler hayat kurtarır” diyerek; açık renk giysi, koruyucu giysiler ve dönüşte kapsamlı muayenenin, kene kaynaklı hastalıkların önlenmesinde en etkili yöntemler olduğunu vurgulamaktadır. Bu yaz doğayla tekrar buluşmayı planlayanlar için, keyfi riske dönüştürmemek adına tedbirli olmayı unutmayın.

Related Posts

Şekerli kahve içenler dikkat! Korkutan ölüm riski detayı

Bilim insanlarının yaptığı son araştırma kahvenin yeni boyutlarını gözler önüne serdi. Kahve tiryakilerini ilgilendiren önemli detay ortaya çıktı.

Sıcak havalarda bu 3 kurala dikkat!

Yaz aylarında artan sıcaklıkların, özellikle kanser tedavisi gören hastalar için ciddi sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşe İrem Yasin, “Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar bu dönemde enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale geliyor. Hastaların, güneş ışınlarından korunmaları, sıvı alımını artırmaları ve hijyenik beslenmeye dikkat etmeleri gerekiyor” dedi.

Tatil sevincini acile taşımayın

Okulların kapanmasına sayılı günler kala, çocukları tatil heyecanı sardı. Keyifli bir tatil için sağlıklı kalmanın önemine işaret eden uzmanlar, eğlencenin yarıda kesilmemesi için birtakım basit önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekiyor.

İdeal kilo kaybı haftada 0.5-1 kg olmalı! Mevsimsel avantajları iyi değerlendirin

Yaz mevsimi sadece doğanın değil, bedenimizin de canlandığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik yazın sağlıklı kilo vermeyi kolaylaştıran 6 etkeni anlattı.

Basur kreminden sonra şimdi de cilt güzelliği için östrojen kremi modası; profesörden kanser uyarısı

Basur kreminden sonra şimdi de cilt güzelliği için östrojen kremi modası; profesörden kanser uyarısı

Her gün dondurma yersek ne olur? Bilim cevabını verdi!

Dondurma, sıcak yaz günlerinin vazgeçilmez tatlılarından biri. Ancak her gün tüketildiğinde vücuda nasıl etkileri oluyor? Bilim insanları, düzenli dondurma tüketiminin hem olumlu hem de olumsuz sonuçları olabileceğini belirtiyor.