Her üç yetişkinden bu sorunu yaşıyor! Çağın sessiz çığlığı: “Uykusuzluk”

Uyku Sağlığı ve Bozuklukları Hakkında Bilgi Veren Uzmanlar Uyarıyor

Uyku sağlığı ve bozuklukları konusunda bilgi veren Uzm. Dr. Meliha Aydın, uymanın vücudumuz için ne kadar önemli olduğunu vurguluyor. Uzm. Dr. Aydın, uyku problemlerinin bağışıklık sistemi, beyin ve sinir dokuları gibi vücudun diğer alanları üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) verilerine göre, toplumda en sık karşılaşılan uyku bozukluğu insomnia yani uykusuzluktur. Yapılan bilimsel araştırmalar, yetişkinlerin üçte birinde uykusuzluk belirtilerine rastlandığını ve yüzde 6 ila 10’unda ise ciddi belirtilerin olduğunu göstermektedir.

Tedavi Edilmeyen Uykusuzluk Ciddi Hastalıklara Davetiye Çıkarabilir

Nöroloji Uzmanı Dr. Meliha Aydın, tedavi edilmeyen uyku bozukluklarının günlük hayatı olumsuz etkileyebileceğine işaret ediyor. Uykusuzluk problemlerinin sosyal hayatı, iş performansını ve genel sağlığı etkileyebileceğini belirten Dr. Aydın, uyku sorunlarının obezite, kalp sorunları, depresyon, sinirlilik gibi pek çok ciddi sağlık sorununa zemin hazırlayabileceğini söylüyor.

Uyku bozukluklarının teşhisi için ise ilk adım olarak Dr. Aydın, uyku testi (polisomnografi) gerektiğini belirtiyor. Bu testle uyku esnasındaki fizyolojik faaliyetlerin detaylı olarak incelendiğini ve uyku apnesi gibi sorunların tespit edilerek tedavi sürecinin başlatılabileceğini belirtiyor.

Psikiyatrik Hastalıklar ve Uyku Bozuklukları Arasındaki İlişki

Uzmanlar, psikiyatrik hastalıklarla uyku bozuklukları arasındaki ilişkiye dikkat çekiyor. Psikiyatrist Uzm. Dr. Pelin Taş, ruh sağlığının korunması için düzenli bir uyku rutininin önemli olduğunu belirtiyor. Uyku sorunlarının psikiyatrik hastalıkların hem sonucu hem de sebebi olabileceğini vurguluyor.

Uyku hijyeninin önemine değinen Dr. Taş, her gün aynı saatte yatıp kalkmanın, gündüz uyuklamalarından kaçınmanın, yatak odasını sadece uyumak ve cinsel yaşam için kullanmanın önemli olduğunu belirtiyor. Ayrıca, akşam saatlerinde kafeinli ve alkollü içeceklerden kaçınılması gerektiğini ve yemek yeme eyleminin yatmadan en az 2 saat önce sonlandırılması gerektiğini söylüyor.

Related Posts

Şekerli kahve içenler dikkat! Korkutan ölüm riski detayı

Bilim insanlarının yaptığı son araştırma kahvenin yeni boyutlarını gözler önüne serdi. Kahve tiryakilerini ilgilendiren önemli detay ortaya çıktı.

Sıcak havalarda bu 3 kurala dikkat!

Yaz aylarında artan sıcaklıkların, özellikle kanser tedavisi gören hastalar için ciddi sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşe İrem Yasin, “Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar bu dönemde enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale geliyor. Hastaların, güneş ışınlarından korunmaları, sıvı alımını artırmaları ve hijyenik beslenmeye dikkat etmeleri gerekiyor” dedi.

Tatil sevincini acile taşımayın

Okulların kapanmasına sayılı günler kala, çocukları tatil heyecanı sardı. Keyifli bir tatil için sağlıklı kalmanın önemine işaret eden uzmanlar, eğlencenin yarıda kesilmemesi için birtakım basit önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekiyor.

İdeal kilo kaybı haftada 0.5-1 kg olmalı! Mevsimsel avantajları iyi değerlendirin

Yaz mevsimi sadece doğanın değil, bedenimizin de canlandığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik yazın sağlıklı kilo vermeyi kolaylaştıran 6 etkeni anlattı.

Kene ısırığına karşı kıyafet rengi uyarısı!

Artan sıcaklıklarla birlikte doğa yürüyüşleri ve piknikler keyifli olsa da, uzmanlar kenelere karşı uyarıyor.

Basur kreminden sonra şimdi de cilt güzelliği için östrojen kremi modası; profesörden kanser uyarısı

Basur kreminden sonra şimdi de cilt güzelliği için östrojen kremi modası; profesörden kanser uyarısı