Her 10 kişiden 7’si ekonomiyi “kötü” buluyor!

Mayıs Ayı Türkiye Ekonomi Raporu Yayınlandı: Halkın Ekonomiye Bakışı Değişiyor

İstanbul Ekonomi Araştırma ve Danışmanlık tarafından hazırlanan aylık Türkiye Raporu, Mayıs verileri ile birlikte açıklandı. Rapora göre, ekonominin durumu hakkında iyimser düşünenler azalırken, kötümser düşünenlerin sayısında artış gözlendi.

Geçen aya göre, ekonomiye ilişkin olumsuz değerlendirmelerde 2 puanlık bir artış yaşandı. Katılımcıların %71’i, Mayıs ayında ekonominin mevcut durumunu “çok kötü/kötü” olarak yorumladı. “Ne iyi ne kötü” diyenlerin oranı %16’da sabit kalırken, ekonominin iyi/çok iyi olduğunu düşünenlerin oranı ise %13 olarak belirlendi.

Yaş gruplarına göre ekonomi değerlendirmesine bakıldığında, 35-54 yaş aralığındaki katılımcıların olumsuz değerlendirme yapma oranı %57 olarak belirlenirken, gençlerde bu oran %68 olarak ölçüldü. 55 yaş ve üzeri katılımcılarda ise bu oran %64 olarak kaydedildi.

Eğitim seviyesine göre değerlendirildiğinde, ilköğretim ve altı eğitim düzeyindeki katılımcılar arasında ekonominin “çok kötü/kötü” olduğu görüşünü belirtenlerin oranı geçen yıla göre artarak %69’a yükseldi. Yüksekokul ve üzeri eğitim seviyesindeki olumsuz değerlendirme oranı artarken, lise seviyesinde ise bir düşüş yaşandı.

Beklentilere Göre Vatandaşın Ekonomiye Bakışı

Katılımcıların yarısından fazlası, ekonominin geleceği konusunda karamsar görünüyor. Ekonominin geleceğine karamsar bakanların oranı son 3 ayda 4 puan artış gösterdi. Katılımcıların %53’ü, önümüzdeki 1 yıl içinde ekonominin daha kötü veya çok daha kötü olacağını öngörüyor. Bunun yanı sıra, katılımcıların %26’sı ekonomik durumun değişmeyeceğini, %21’i ise iyileşme olacağını düşünüyor.

Enflasyon beklentilerinde bir gerileme gözlemlenirken, katılımcılar gelecek yıl enflasyonun %61 seviyelerinde olacağını tahmin ediyor.

Halkın Geçim Durumu

Katılımcıların çoğu, gelirlerinin giderlerini karşılamadığını belirtirken, bu durumu daha fazla kadın katılımcılar tercih etti. 25-34 yaş grubu dışındaki tüm yaş gruplarında katılımcıların yarısından fazlası, gelirlerinin giderlerini karşılamadığını belirtti. Bu durumu en çok yaşlıların (%54) yaşadığı görüldü.

“Gelirim giderimi karşılamadı” diyenler arasında işsizlerin oranı en yüksek olurken (%66), onları yevmiyeli çalışanlar takip etti (%64). Her 3 emekli ve çalışmayan katılımcıdan 1’i gelirlerinin giderlerini zor da olsa karşıladığını belirtti. En çok gelirlerini giderlerini karşılayamayan grup ise %17 ile devlet memurları oldu.

Related Posts

Spot piyasada elektrik fiyatları! (19 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 10,3 artarak 2 milyar 20 milyon 125 bin 76 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek 20.00’de 3 bin …

Rekabet Kurumu Başkanı Küle’den fındık alım sezonu öncesi sektöre uyarı

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, Türkiye ve Karadeniz Bölgesi için ekonomik ve sosyal açıdan önem taşıyan fındık piyasasındaki rekabete aykırı uygulamalara karşı katı duruşlarının devam ettiğini bildirerek, “Sektördeki oyuncularla, bölgedeki birliklerle ve kamu kuruluşlarıyla sıkı irtibat halindeyiz.” dedi.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi günü düşüşle kapattı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,54 değer kaybederek 9.196,13 puandan tamamladı. İşte o detaylar…

Fed faiz kararı öncesi piyasalar tedirgin: Jeopolitik riskler öne çıktı

Fed’in faiz kararı öncesi küresel piyasalarda gerginlik hakim. Ortadoğu’daki çatışmalar ve artan enerji fiyatları, yatırımcıları temkinli davranmaya zorluyor. Piyasalar Fed Başkanı’nın açıklamalarına odaklandı.

Çikolata fiyatlarında kayıtlardaki en yüksek artış görüldü

İngiltere’de çikolata fiyatlarında mayısta yüzde 17,7 ile kayıtlardaki en yüksek artış görüldü.

İngiltere’nin indirim perakendecisi 68 mağazasını kapatıyor

İngiltere’nin indirim perakendecisi Poundland, ülke çapında 68 mağazasını kapatacağını ve istihdamın bir kısmının yeniden yapılanmadan etkileneceğini duyurdu.