Emekçinin kayıpları büyürken sendikalardan ek zam talepleri yükseliyor: Enflasyon maaşı eritiyor

Memurlar ve Emekliler İçin Zam Haberi

Milyonlarca memura ve emekliye bu yılın ilk 6 ayında yüzde 6 oranında toplu sözleşme zammı yapılmıştı. Ancak enflasyon farkı ile birlikte artış oranı yüzde 11.54’e ulaşmıştı. Geçen yıl aralık ayına göre TÜFE’de değişim oranı yüzde 13.36 olarak gerçekleşti. Memurlar ve emeklilere yapılan zam, enflasyon nedeniyle eridi. 4 ayın sonunda memurlar ve emeklilerin enflasyon farkı yaklaşık yüzde 7.36’ya kadar çıktı. Ancak toplu sözleşme gereği, bu farkı 6 aylık enflasyona göre alıyorlar. Bu nedenle Mayıs ve Haziran enflasyonları da bekleniyor. Maaşlarda erime devam edecek.

Asgari Ücrette Erime

Hükümet, 8 milyondan fazla işçi için asgari ücret artışını yüzde 30 ile sınırlı tutmuştu. Ancak yıllık TÜFE yüzde 37.86’ya ulaşarak, asgari ücrete yapılan zammı da sildi. Asgari ücret hala açlık sınırının altında 22 bin 104,67 lira seviyesinde bulunuyor. 4 ayda asgari ücret, enflasyon nedeniyle 2 bin 953,18 lira eridi ve Nisan sonu itibariyle 19 bin 151,49 liraya geriledi.

Emeklilerin Durumu

Milyonlarca emekli, asgari ücret ve açlık sınırının altındaki aylıklarla zorlukla geçinmeye çalışıyor. Ocak ayında işçi ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 15.75 oranında zam yapılmıştı. Ancak yıllık TÜFE oranı bu zamdan çok daha yüksek. En düşük emekli aylığı 14 bin 469 lira seviyesinde bulunuyor. 4 ay içinde enflasyon nedeniyle kayıp bin 933,06 lira oldu ve Nisan sonunda en düşük emekli aylığı 12 bin 535,94 liraya geriledi.

İşçi ve Bağ-Kur emeklileri, 6 aylık enflasyon oranında zam almaktadır. Bu doğrultuda, şu anda 4 aylık zam oranı yüzde 13.36. Ancak kesin zam oranı, Mayıs ve Haziran enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla belirlenecek.

‘Temmuzda Seyyanen Zam’ Talebi

Enflasyonun gelirleri eritmesiyle birlikte, sendikaların “zam” talepleri de yükselişte. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kamu çalışanlarının enflasyon nedeniyle yaşadığı sıkıntılara dikkat çekerek, temmuzda seyyanen zam talebinde bulundu. Yalçın, enflasyonun etkisini azaltmanın yolunun adil bir paylaşım olduğunu vurgulayarak, toplu sözleşme yasasının Meclis’te değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

‘Ek Zam ve Refah Payı’ İsteği

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, TÜFE’nin yılın ilk 4 ayında toplamda yüzde 13.36’ya ulaştığını ve bu süre zarfında memur maaşlarında yüzde 7.36 erime olduğunu belirtti. Hayat pahalılığının devam etmesi durumunda, kamu çalışanlarının ciddi sıkıntılar yaşayabileceğine dikkat çekti ve ek zam talebinde bulundu.

Related Posts

Elektronik ihracatın “konsinye” olarak da gerçekleştirilebilmesine imkan sağlandı

Kesin satışı daha sonra yapılmak üzere yurt dışındaki alıcılara, komisyonculara, ihracatçının yurt dışındaki şube veya temsilciliklerine mal gönderilmesini ifade eden “konsinye ihracat” elektronik olarak yapılabilecek.

Başkan imzayı attı. Taraftarlar sevinçten deliye döndü

Yılport Samsunspor Başkanı Yüksel Yıldırım, Lazkiye Limanı’nın işletmesini alan CMA CGM ile dev anlaşma imzaladı. Samsunspor taraftarları, transferde büyük hamleler bekliyor. Yılport Samsunspor Başkanı Yüksel Yıldırım, Suriye’nin Lazkiye Limanı’nın …

İstanbul’da yaşamanın maliyeti 90 bin lirayı geçti: Geçen yıla göre yüzde 51’den fazla arttı

İstanbul Planlama Ajansı’nın verilerine göre İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 90 bin lirayı aştı.

Bakan Bolat, nisan ayı enflasyon verilerini değerlendirdi: Hedefimiz, dirençli bir ülke ekonomisini sürdürmek

Bakan Bolat, nisan ayı enflasyon verilerini değerlendirdi: Hedefimiz, dirençli bir ülke ekonomisini sürdürmek

“Arıcılık rotaları” turizme katkı sağlayacak

Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Özkırım, “api Turizm” kapsamında oluşturdukları arıcılık rotalarının turizme katkı sağlayacağını belirtti.

Nisanda fiyatı en çok artan ürün belli oldu

Nisanda fiyatı en çok artan ürün hava yoluyla yolcu taşımacılığı, en fazla düşen taze sebzeler oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir