YD-ÜFE Mart’ta Yüzde 19,34 Arttı

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi Mart Ayında Yükseldi

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yıllık olarak yüzde 19,34 artış göstererek dikkat çekti. Aylık bazda ise YD-ÜFE yüzde 4,06 oranında artış kaydetti.

YD-ÜFE İmalat Ürünlerinde Yükseldi

YD-ÜFE’nin imalat ürünlerinde yıllık bazda yüzde 19,30 artış gösterdiği belirlendi. Sanayideki madencilik ve taş ocakçılığı sektörlerinde yıllık değişim yüzde 21,70 artarken, imalat sektöründe yüzde 19,30 artış gerçekleşti.

Ana Sanayi Gruplarının Durumu

Ana sanayi gruplarına bakıldığında, ara mallarında yüzde 18,41, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 22,03, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 20,82 artış yaşandığı görüldü. Enerji sektöründe ise yüzde 5,08 oranında azalış meydana geldi. Sermaye mallarında ise yüzde 23,24 artış yaşandı.

YD-ÜFE imalat ürünlerinde aylık bazda yüzde 4,05 yükseldi. Madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe aylık bazda yüzde 4,24 artış gözlenirken, imalat sektöründe yüzde 4,05’lik bir artış kaydedildi.

Ana sanayi gruplarındaki aylık değişimlere bakıldığında, ara mallarında yüzde 4,34, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 4,73, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 3,89 artış yaşandığı görüldü. Enerji sektöründe ise yüzde 4,03’lük bir azalış gözlemlenirken, sermaye mallarında yüzde 5,38’lik artış görüldü. – ERZİNCAN

Related Posts

Savunma ve havacılık sanayii ihracatında yeni zirve

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, nisan ayında 539 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini duyurdu.

Euro Bölgesi’nde enflasyon nisanda değişmedi – 2 Mayıs 2025

Euro Bölgesi’nde nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı. Buna göre, Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon nisan ayında yüzde 2,2 seviyesinde sabit kaldı.

Avrupa borsaları pozitif seyrediyor – 2 Mayıs 2025

Avrupa borsalarında haftanın son işlem gününde pozitif seyir izleniyor.

Apple’dan beklentilerin üzerinde gelir

Apple, 2025 mali yılının ikinci çeyreğinde 95,4 milyar dolarlık gelir ve 24,8 milyar dolar net kar açıkladı. iPhone satışlarının yüzde 2 artış göstermesi dikkat çekerken, şirketin maliyeti küresel tarifeler nedeniyle 900 milyon dolar artabilir.

İktidar mısırda yerli üretim yerine yabancıya kapıyı sonuna kadar açtı: İthalat lobisine bayram!

Tarımda yerli üretimi desteklemek yerine ithalata dayalı politikalar tam gaz devam ediyor. Mısırda yaz aylarında tam da hasat zamanına kadar devam edecek şekilde ithalata kapı sonuna kadar açıldı. Temmuz sonuna kadar ithalatta vergi sıfırlandı.

Merkez’in TL’yi koruma çabaları sonuçsuz: Fonlama maliyeti dudak uçuklatıyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) fonlama maliyeti yılın zirvesine çıkarak yüzde 48,8’e yükseldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir