Bakan Bayraktar: Yıl sonuna kadar 1,3 milyar metreküplük doğal gaz tedarik edeceğiz

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Yıl sonuna kadar devam edecek tedarik sürecinde 1,3 milyar metreküplük bir doğal gazı ülkemizdeki kullanıcılara sunacağız” dedi.

Türkmen gazının Türkiye’ye tedariki konusunda varılan anlaşmanın detayları belli oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Endonezya’da bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, gazın İran üzerinden swap yoluyla alınacağını açıkladı. Bayraktar, Türkmen gazı konusunda uzun zamandır çalıştıklarını ifade ederek, “Türkiye, 20 yıldan fazla bir zaman sonra ilk kez boru gazıyla kendi sınırları olmayan bir ülkeden gaz tedariki yapmış olacak. Bu bir ilk bizim için. Neredeyse 30 yıla yakın bir süredir maalesef bir metreküp gaz bile Türkmenistan’dan Türkiye’ye ulaşmamış. İnşallah, 1 Mart itibarıyla bu aşılmış olacak” diye konuştu.

‘ÖNEMLİ MİKTARLARDA BİR GAZI TEDARİK ETME ŞANSIMIZ OLACAK’

Bayraktar, Türkmenistan’ın İran’a teslim edeceği gazı, swap yoluyla İran-Türkiye doğal gaz bağlantı noktasından, Gürbulak’tan teslim alacaklarını anlatarak, “Çeşitlendirme, maliyeti düşürme, rekabetçi bir gaz tedarikine sahip olma noktasında bizim için çok önemli bir anlaşma. O kaynakların Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden özellikle buna ihtiyaç duyan Avrupa’ya gidebilmesi de önem arz ediyor. Bu anlamda bizim altyapımız buna hazır. Hazar geçişli bir boru hattına sahip olduğumuzda Türkiye için de Avrupa için de önemli miktarlarda bir gazı tedarik etme şansımız olacak. Burada nihai hedef, varmak istediğimiz nokta esas itibarıyla budur. Yıl sonuna kadar devam edecek bu tedarik sürecinde 1,3 milyar metreküplük bir doğal gazı ülkemizdeki kullanıcılara sunacağız” dedi.

‘BÖLGESEL BARIŞA KATKI SAĞLAYACAK HER PROJEYİ DESTEKLEYECEĞİZ’

Bayraktar, özellikle Avrupa ülkelerinin doğal gaz ile ilgili beklentilerinin olduğunu vurgulayarak, “Slovakya Başbakanı Sayın Fico, Sayın Cumhurbaşkanımızı ziyaret etmişti. Onların özellikle Ukrayna transitinin kesilmesiyle oluşan süreçleri vardı. Onlara bu konuda yardımcı olduk ve 1 Şubat itibarıyla Türkiye üzerinden gazın ulaşmasını sağladık. Bir proje eğer Türkiye için ve ilgili ülke veya ülkeler için değer yaratıyorsa, kazan-kazanı yaratıyorsa, o projeye Türkiye mutlaka destek olacaktır. Bölgesel barışa ve refaha katkı sağlayacak her projeyi Türkiye mutlaka destekleyecektir. Bölgenin arz güvenliğine katkı sağlayacak projelerde bundan sonra da olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Related Posts

TÜİK’ten emekli ve memura büyük darbe. Memurların net maaşı belli oldu

TÜİK’in düşük enflasyon açıklaması emekli ve memurları üzdü. En düşük emekli maaşı 16.880 TL, memur maaşı 50.502 TL olacak. ENAG ise gerçek enflasyonu gözler önüne serdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı enflasyonunu yüzde 1 …

‘Trump’ etkisi sürüyor! Tesla’da düşüş devam ediyor

NEW YORK (AA) – ABD’li elektrikli araç üreticisi Tesla’nın otomobil teslimatları, bu yılın ikinci çeyreğinde, yıllık bazda yüzde 13,5 azaldı.

Yaz aylarıyla konut piyasası hareketlendi: 3 milyon TL’lik konut kredisinin aylık ödemesi ne kadar oldu?

Yaz aylarının gelişiyle konut piyasasında hareketlilik hız kazandı. Artan kredi talebi, bankaların faiz politikalarını yeniden gözden geçirmesine yol açtı. 3 milyon TL’lik konut kredisi için sunulan yeni koşullar merak konusu oldu. Peki 3 milyon TL konut kredisinin aylık ödemesi ne kadar? Faiz oranları hangi seviyede? İşte ayrıntılar…

Emekli aylığı artışında ‘enflasyon’ bekleniyor

En düşük emekli maaş artışı beklentilerine ilişkin bir soruya yanıt veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “3 Temmuz’da haziran ayı enflasyon rakamı belli olduğunda, yılın ilk 6 ayında gerçekleşen TÜFE ortaya çıkacak. Hazine ve Maliye Bakanımız ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında gerekli görüşmeleri yapacağız. Sonra konu ile ilgili rakam çok kısa süre sonra Meclis’e sunulacaktır. Takdir, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nindir. Konu ile ilgili Sayın Grup Başkanımız Abdullah Güler de gerekli açıklamaları yaptı. İnşallah, hayırlı olur emeklilerimiz için” dedi.

Osmangazi Köprüsü 108 milyar lira tasarruf sağladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Osmangazi Köprüsü’yle 9 yılda akaryakıttan 23 milyar lira ve zamandan 85 milyar lira olmak üzere 108 milyar lira tasarruf ettiklerini bildirdi.

Uzayan ekonomik krizin acı sonucu: Türkiye kontrollü fakirleşme operasyonuna maruz kalıyor!

Faiz ve kurlarla kısa vadeli avantajlar elde edilebileceğini ancak uzun vadede bunlarla da sonuç alınamayacağını vurgulayan Başaran şöyle konuştu: Bu durum insanları giderek fakirleştiriyor. Kontrollü bir fakirleştirme operasyonu gibi görünüyor …